De betaling verloopt rechtstreeks aan de verzekeraar.
MKB Zorgcollectief treedt als bemiddelaar op en onderhandelt over de kortingen. Premie en declaraties worden rechtstreeks met de verzekeraar afgehandeld. Wij krijgen een bemiddelingsvergoeding voor het aandragen van de relatie aan de zorgverzekeraar.
De kortingen bij de maatschappijen verschillen sterk. Waar op gelet dient te worden is de korting op de basisverzekering en aanvullende dekkingen. De korting op de basisverzekering is eigenlijk de balangrijkste. De premie van de basisverzekering is meestal veel hoger dan die van de aanvullende dekkingen.
Als men adverteert met 20% korting, dan is dit altijd over de aanvullende dekkingen. Wettelijk is namelijk bepaald dat de korting op de basisverzekering maximaal 10% mag bedragen. Vergelijk dus altijd de nettopremie!
De collectieve kortingen gelden ook voor werknemers in het MKB. Onze contracten met de zorgverzekeraars zijn bestemd voor het MKB en haar werknemers. Ook kunnen alle ZZP'ers en vrije beroepen met een KvK-inschrijving profiteren van onze arrangementen met de zorgverzekeraars.
Een collectieve zorgverzekering is een gewone zorgverzekering, met het verschil dat collectieve zorgverzekeringen zijn gericht op een groep mensen. Deze zorgverzekering wordt ook niet rechtstreeks bij de verzekeraar afgesloten, maar vaak via een tussenpersoon zoals een werkgever of werknemersorganisaties.
Een collectieve zorgverzekering kan worden afgesloten voor bijvoorbeeld: leden van een fitnessschool of -vereniging en natuurlijk werknemers van een bedrijf.
Het grootste voordeel van een collectieve ziektekostenverzekering is dat er daarmee korting kan worden gekregen op de zorgpremie; deze collectieve korting ligt gemiddeld rond de 8%.
Daarnaast kunnen er voordelen zijn wanneer de collectiviteit op een bepaalde doelgroep is gericht. Diverse verzekeraars bieden namelijk aanvullende pakketten aan, zoals voor jongeren bijvoorbeeld een goede vergoeding op orthodontie of kraamzorg, maar voor senioren juist een ruime vergoeding op brillenglazen en lenzen.
Zo heeft MKB Zorgcollectief met bijna alle verzekeraars afspraken gemaakt over een collectief voor de MKB ondernemers en haar werknemers. De kortingen kunnen oplopen tot 20%
Open collectief
Wanneer er geen collectief kan worden verkregen via de werkgever of een organisatie is er altijd nog een open collectief; deze is bestemd voor alle particulieren.
Wanneer iemand een collectieve zorgverzekering afsluit, kunnen ook partner en kinderen profiteren van de collectieve korting. Het is namelijk toegestaan om gezinsleden samen op een polis mee te verzekeren. Tevens kan er ieder jaar, voor 1 januari van het nieuwe jaar, worden overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Een collectieve zorgverzekering kan tot honderden euro's per jaar voordeliger zijn dan een individuele zorgpolis.
Wat is het eigen risico in de zorgverzekering?
Bij de basisverzekering volgens de Zorgverzekeringswet hoort een eigen risico. Dit betekent dat u in principe het eerste deel van de zorg die u ontvangt zelf betaalt. In 2013 is het verplicht eigen risico 350 euro. De hoogte van het eigen risico kan elk jaar na indexatie wijzigen.
Verplicht of vrijwillig eigen risico
Iedereen van 18 jaar of ouder heeft een verplicht eigen risico in de zorgverzekering. Daarnaast kunt u bij sommige verzekeraars vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. Uw maandelijkse premie zal dan lager zijn.
Zorg die niet onder het eigen risico valt
Niet alle zorg valt onder uw verplichte eigen risico. De volgende zorgkosten tellen niet mee voor uw eigen risico:
Kwijtschelden eigen risico
Uw verzekeraar kan u (een deel van) uw eigen risico kwijtschelden als u:
U krijgt niet automatisch een korting op uw eigen risico als u aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Uw zorgverzekeraar kan zelf beslissen voor welke gevallen een korting geldt. Tot 2008 kende de zorgverzekering geen eigen risico zorg, maar een no-claim. De no-claim was een geldbedrag van 255 euro dat u van uw zorgverzekeraar kreeg als u in een kalenderjaar geen ziektekosten had gemaakt.
Dat kan vrij eenvoudig. Selecteer uw zorgverzekeraar en vul uw naam en verzekerdennummer in op het aanmeldformulier.
Wij zorgen dat uw polis in het collectief wordt opgenomen. De korting zal m.i.v. 01-01-2016 worden verwerkt. U ontvangt een nieuwe polis met kortingen.
Hoe kunt u overstappen naar een ander zorgverzekeraar?
Bij het online aanvragen van de verzekering kunt u gebruik maken van de opzegservice van de verzekeraars. Alle verzekeraars hebben deze service en wij adviseren u om daarvan gebruik te maken.
De oude zorgverzekering moet voor 1 januari 2016 opgezegd worden. Als er niets wordt gedaan wordt de huidige zorgverzekering automatisch verlengd. De zorgverzekering loopt dan gewoon door.
Nieuwe zorgverzekering afsluiten
De nieuwe basisverzekering moet vanaf 1 februari 2016 afgesloten zijn. Met terugwerkende kracht wordt de ingangsdatum van de nieuwe zorgverzekering 1 januari 2016. Indien u te laat bent met het afsluiten van een nieuwe basisverzekering, krijgt u daarover een boete.
Acceptatieplicht
Voor het basispakket geldt een acceptatieplicht. Dit houdt in dat verzekeraars verplicht zijn iedereen te accepteren zonder een medische keuring van een verzekerde uit te voeren.
Aanvullende zorgverzekering
U bent niet verplicht een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Uiteraard is het wel mogelijk. U bent ook niet verplicht om de aanvullende verzekering en het basispakket bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar voor uw aanvullende verzekeringen, dan moet u waarschijnlijk bij andere verzekeraars een medische verklaring invullen.
Aan het overstappen van zorgverzekeraar naar zorgverzekeraar zijn geen kosten verbonden.
U heeft elk jaar het recht om van zorgverzekering te wijzigen. Wel moet u opletten of de verzekeraar waar u de nieuwe verzekering wilt onderbrengen, u wel accepteert.
Sommige verzekeraars hebben nog altijd non-selectie. Dit betekent dat u altijd geaccepteerd wordt. Andere verzekeraars hebben voor de meest uitgebreide aanvullende dekkingen een medische beoordeling. Voor de basisverzekering bestaat er voor de verzekeraar een acceptatieplicht. Dit is wettelijk geregeld.
Ook MKB Zorgcollectief zal geen kosten in rekening brengen. Wij worden betaald door de maatschappij via een provisiestelsel.
Op basis van uw huidige verzekering
U kunt er bij MKB Zorgcollectief voor kiezen om te vergelijken op basis van de dekking van uw huidige zorgverzekering. U vult bij het vergelijken uw huidige zorgverzekering in, waarna de vergelijking wordt gemaakt door de vergoedingen van uw huidige verzekering zo dicht mogelijk te evenaren. U kunt de gewenste dekking nog aanpassen tijdens het vergelijken.
Omdat elke verzekeraar voor de aanvullende pakketten zelf de precieze dekking bepaalt, kan het voorkomen dat een alternatieve verzekering op een bepaald punt slechter scoort dan uw huidige verzekering. Het is dus altijd aan te raden om de polisvoorwaarden van de verzekeringen goed door te lezen.
Op basis van uw dekkingwensen
Geeft u uw huidige verzekering niet op bij het vergelijken, dan zal er gevraagd worden om uw dekkingswensen. U geeft per punt aan wat u wel en niet belangrijk vindt, waarbij 0 staat voor niet belangrijk en 10 voor heel belangrijk. De vergelijker zal vervolgens deze dekkingswensen zo goed mogelijk proberen te evenaren.
Omdat elke verzekeraar voor de aanvullende pakketten zelf de precieze dekking bepaalt, kan het voorkomen dat een verzekering op een punt beter scoort dan een andere verzekering, maar op een ander punt weer slechter. Het is dus altijd aan te raden om de polisvoorwaarden van de verzekeringen goed door te lezen.
Vergelijken en aanvragen
U kunt in de vergelijker de polisvoorwaarden van maximaal 3 verzekeringen naast elkaar zetten om deze makkelijk te vergelijken. Als u de verzekering heeft gevonden die het beste bij u past, kunt u deze snel en betrouwbaar aanvragen. U kiest uw verzekering, wij leveren de korting.
In de vergelijker van MKB Zorgcollectief worden alle verzekeraars meegenomen waar wij de maximale kortingen verkrijgen. Dit zijn momenteel Agis, Avéro Achmea, CZ, De Amersfoortse, Delta Lloyd, Menzis, ONVZ Zorgverzekeraar, Stad Holland Zorgverzekeraar, TakeCareNow! en VGZ. U kunt ook altijd een overzicht bekijken op de pagina met zorgverzekeraars.
Ziekenfondsen waren private instellingen, die als doel hadden hun leden een verzekering te bieden tegen de kosten van medische zorg. Zij onderscheidden zich daarbij van schadeverzekeraars doordat de vergoedingen in natura werden verstrekt in plaats van op restitutiebasis. In natura wil zeggen dat het ziekenfonds de rekeningen direct aan de zorgverlener betaalde, zonder dat de verzekerde deze rekeningen zag.
Andere kenmerken van het ziekenfonds waren de premies die afhankelijk waren van het inkomen. Ee kring van verzekerden werd beperkt door een inkomensgrens. Oorspronkelijk boden ziekenfondsen een collectieve verzekering aan voor de minder bedeelde bevolkingsgroepen.
In 1941 werd het verplicht dat werknemers met een inkomen onder een bepaalde bedrag een ziektekostenverzekering moesten hebben die door erkende ziekenfondsen moest worden uitgevoerd. Hierdoor werden ziekenfondsen in plaats van private instellingen gemeenschappelijke instellingen.
Het grote voordeel van de ziekenfondsverzekering was het grote pakket aan verstrekkingen voor een relatief lage premie. Ook de lagere inkomensgroepen hadden hierdoor toegang tot medische zorg.
De premie bleef echter alleen betaalbaar doordat via het abonnementssysteem een lagere prijs voor medisch zorg werd bedongen, dan de eigenlijke kostprijs. Voor artsen, specialisten en apothekers was het ziekenfondssysteem dus niet altijd onverdeeld gunstig, hoewel ze er wel een min of meer gegarandeerd deel van hun inkomen uit ontvingen.
De onderhandelingen tussen ziekenfondsen en medici over de ziekenfondstarieven voor medische zorg verliepen over het algemeen vrij moeizaam en leidden een aantal keren tot heftige conflicten. De lagere inkomsten uit de ziekenfondspraktijk werd door de meeste medici gecompenseerd door hogere tarieven voor particuliere patiënten.
Met de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 werd de verplichte verzekering vervangen door de basisverzekering (met verzekeringsplicht), uitgevoerd door private zorgverzekeraars. Het overgrote merendeel van de huidige zorgverzekeraars is ooit begonnen als ziekenfonds.
Omdat niet alle zorg in de basisverzekering is opgenomen, blijft een goede aanvullende verzekering belangrijk. Wenst u een optimale dekking, dan is een aanvullende zorgverzekering aan te raden.
De verzekeraars kunnen zelf de samenstelling van de aanvullende verzekering bepalen. Bij aanvullend verzekeren kunt u denken aan extra dekking voor:
Een trend is dat de verzekeraars de aanvullende verzekering afstemmen op doelgroepen zoals jongeren, met bijvoorbeeld extra dekking voor tandarts, brillen en contactlenzen, anticonceptie en fysiotherapie. Speciale verzekeraars (of producten) voor jongeren zijn bijvoorbeeld:
Voor de doelgroep 50+ is de aanvullende verzekering extra toegespitst op bijvoorbeeld hoortoestellen, preventieve checks, griepprik en extra fysiotherapie. Verzekeraars als Agis en CZ kennen voor deze groep speciale voorwaarden.
Wij respecteren de privacy van bezoekers van deze website en dragen er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld.
Wij maken bij het aanbieden van elektronische diensten gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op de harde schijf van uw computer wordt opgeslagen. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser; zie bijvoorbeeld deze toelichting door de Consumentenbond voor uitleg.
Op de website worden algemene bezoekgegevens bijgehouden. In dit kader kan met name het IP-adres van uw computer, het tijdstip van opvraging en gegevens die de browser van een bezoeker meestuurt, worden geregistreerd en worden gebruikt voor statistische analyses van bezoek- en klikgedrag op de website. Tevens optimaliseren wij hiermee de werking van de website.
Wij proberen deze gegevens zo veel mogelijk te anonimiseren. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt, tenzij wij hiertoe wettelijk verplicht zijn.
Wij maken gebruik van statistieksoftware om bij te houden hoe gebruikers deze website gebruiken en hoe effectief onze advertenties zijn. De aldus verkregen informatie wordt, met inbegrip van het adres van uw computer (IP-adres), zoveel mogelijk geanonimiseerd opgeslagen en verwerkt in rapporten. Deze rapporten worden niet met derden gedeeld, tenzij wij hiertoe wettelijk verplicht zijn.
Wij behouden ons het recht voor dit cookiebeleid aan te passen. Wijzigingen zullen op deze website worden gepubliceerd.
![]() Geen JavaScript-ondersteuningUw browser ondersteunt geen JavaScript of dit is uitgeschakeld. |